Chat bot tehnologija u 2017-oj: 5 razloga da implementirate chat bota u svoje malo preduzeće
News 新闻 24/11/2017
Share Facebook Share Twitter Share Linkedin Link

Ako ću biti iskren, ne sećam se da je bilo koja tehnološka inovacija izazvala medijsko ludilo ravno onom koje trenutno okružuje chat bot industriju.

Možda se ona jedino može uporediti sa pokretanjem IRC servera, koji su ljudima po prvi put omogućili da spontano ćaskaju sa kim god žele. Čini se da naše društvo oseća neku strast za chat softverom. Pre dvadeset godina, sve se vrtelo oko ćaskanja sa ljudima, sada se sve vrti oko potpuno novog koncepta – ćaskanja sa botovima.

Potencijal chat bot tehnologije je uveliko poznat velikim kompanijama, i mnoge od njih su već redizajnirale svoje veb-sajtove ne bi li na njih dodale chat botove i time obogatile korisničko iskustvo.

Da bih vas bolje upoznao sa ovom tehnologijom, sastavio sam listu od pet razloga koji svedoče o tome koliko su chat botovi zapravo važni za napredak malih preduzeća.

 

1. Bolje iskustvo pri korišćenju društvenih mreža

Društvene mreže malim preduzećima pružaju jedinstvenu mogućnost – da oko svog brenda, proizvoda i usluga izgrade armiju vernih pratilaca, a da pritom iskoriste sve prednosti koje prisustvo na društvenim mrežama nudi, prednosti koje su kompanijama neophodne za podizanje interesovanja i stimulisanje interakcija. Svet u kojem živimo se kreće veoma brzo, pa i mušterije zahtevaju brze odgovore na svoja pitanja.

Chat botovi pružaju praktično rešenje za ovaj izazov. Odličan primer za to je chat bot napravljen od strane Snatchbot kompanije. Njihova platforma preduzećima omogućava da stvaraju botove po meri, čak i onda kada osoba zadužena za to ne poseduje nikakvo tehnološko znanje ili prethodno iskustvo na polju softverske robotike.

Kada na svojim profilima na društvenim mrežama instalirate novog, po meri kreiranog bota, što je inače veoma brz i jednostavan proces, korisnicima je dato da sa njim interaguju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, i da od njega dobiju instant odgovore na svoja pitanja. Ovakvim korisničkim iskustvom zadovoljićete i sadašnje i potencijalne mušterije, i tako uspostaviti bolje odnose sa svojom korisničkom bazom.

 

2. Unapređen korisnički servis

Ako ste pročitali prethodni odeljak, sigurno vam je već jasno kom zaključku sve ovo vodi. Društvene mreže nisu jedini komunikacioni kanal koji chat botovi mogu da pokriju – ovo rešenje je pogodno za sve kanale, pa način njegove primene u potpunosti zavisi od potreba i preferenci vaše komanije.

Chat bota možete instalirati na svoj zvanični veb-sajt kao live chat opciju, ili ga možete integrisati sa svojom omiljenom aplikacijom za slanje poruka, onom koju koristi osoblje vašeg korisničkog servisa.

Chat botovi su produkt veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Kroz tehniku prepoznavanja reči, chat bot može naučiti veliki broj odgovora na pitanja koje vaše mušterije najčešće postavljaju.

Mala preduzeća nisu u poziciji da ulažu mnogo novca u korisničku podršku, ali chat bot im ipak može pomoći pri smanjenju broja korisničkih zahteva. U početku su to odgovori na jednostavna pitanja, ali chat bot vremenom uči da se snalazi i sa kompleksnijim upitima.

Na primer, chat bota možete naučiti da korisnicima daje instrukcije pri instaliranju i konfigurisanju vaših digitalnih usluga. Bota možete iskoristiti I za brzo rešavanje problema pri upotrebi vaših proizvoda.

Rešavanje korisničkih zahteva bilo koje vrste uz pomoć chat bot tehnologije je prilično jednostavno, što kod mušterija svakako svedoči o efikasnosti vaše kompanije.