8 načina da napravite boljeg biznis bota
News新闻 23/11/2017
Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Linkedin Link

Chat botovi nisu popularni zato što su novi. Pojačana potražnja za ovim tehnološkim rešenjima nije posledica slepog konzumerizma, niti slučaj bezumne opsesije veštačkom inteligencijom. Razlozi su, po prvi put, mnogo jači — chat botovi zaista unapređuju poslovanje na mnogo različitih načina.

 

Zašto su chat botovi budućnost?

 

„Doći će do eksponencijalnog rasta u ulozi chat botova tokom naredne decenije“, objašnjava Avi Ben Ezra, the Chief Technology Officer kompanije SnatchBot.

Budući lider na tržištu chat bot platformi, ali i pionir u njigovom prilagođavanju širim korisničkim masama, pomenuta kompanija sopstvenim primerom pokazuje da je „moguće napraviti botove koji registruju emocionalni sadržaj (bilo da osoba zvuči veselo ili srećno, prijatno ili nezadovoljno) i skrojiti njihove odgovore na način koji odgovara upitu. I jedan i drugi termin — emocionalni i sadržaj — ključni su za uspeh u modernom dobu.

U digitalnom svetu i eri bezgranične povezanosti, ambiciozna preduzeća ne greše kada pretpostavljaju da savremeni potrošač očekuje samo najbrža, najlakša, i najpraktičnija rešenja. Chat botovi nesumnjivo pripadaju takvom tipu, pa uveliko otvaraju nova strateška vrata svima koji ih prihvate. Od izuzetne usluge korisničkog servisa do brzog povraćaja investicije, spisak njihovih prednosti neprestano raste.

Kako je izveštaja o novim, impresivnim primenama sve više, moramo se zapitati — koji su najbolji načini za pravljenje novijih, impresivnijih, i boljih chat botova?

Narednih 8 primera prikazaće vam samo neke od njih.

 

1. Botovi kao prodavci proizvoda i usluga

 

Do sada smo imali prilike da vidimo kako chat botovi uspešno odgovaraju na upite korisničkog servisa, bili oni jednostavni ili ne, kao i da isprobamo virtuelne asistente koji nude instrukcije i pomoć tokom onlajn kupovine. Ali, možemo li očekivati da će botovi uskoro biti unapređeni iz predstavnika korisničkog servisa i marketinga u predstavnike prodaje?

Stručnjaci veruju da će preduzeća vrlo uskoro moći da koriste chat botove za konvertovanje potencijalnih mušterija u redovne kupce (eng. customer conversion). Kompanije Uber i Lyft mogu se smatrati pionirima ovog modela, premda Amazon Echo i Alexa već uveliko primaju narudžbine preko konverzacionih interfejsa. Chat bot direktorijum kompanije SnatchBot upućuje na desetine developera koji su uz pomoć ove platfome napravili botove koji prodaju proizvode preko PayPala.

 

2. Botovi kao prodavci virtuelnih dobara

Isto se može očekivati od botova za prodaju fotografija, muzike, čipova, i drugih virtuelnih dobara. Kao i sa proizvodima i uslugama, ovi robotizovani prodavci bi od početka do kraja osigurali lako, prijatno i veoma kratko potrošačko iskustvo.

 

3. Botovi kao ekstenzije proizvoda

Ukoliko se bavite prodajom paid-for proizvoda i usluga, zašto ne biste napravili bota koji bi bio ekstenzija vaše ponude? Efekat bi onda bio sličan onome koji proizvode aplikacije za mobilne telefone, s tim što bi bio daleko intuitivniji i korisniji. Takav bot bi vam omogućio da pokrijete još jedan komunikacioni kanala, i na taj način izgradite još jednu tačku dodira (eng. touchpoint) između potrošača i vašeg brenda.

电子报订阅

I confirm that I have read and agree with the Privacy Policy and give my consent to the processing of personal data.